Uansett om du bor i en ny eller gammel bolig, er det viktig å holde et øye med det elektriske anlegget. Det kan føles overveldende for en som ikke er faglært, men det finnes mange enkle tips du kan ta med deg. Vi har samlet noen av dem.
1. Bruk stikkontakter med tidsur
Prinsippet er enkelt. Stikkontakter med timer slår av strømmen for deg hvis du skulle glemme det selv. Derfor egner slike seg ypperlig til elektriske småapparater som kaffetraktere og vannkokere. Slike apparater bør helst ikke være koblet til hele tiden, men har du kontakter med tidsur slipper du denne bekymringen. Har du tradisjonelle stikkontakter bør du imidlertid trekke ut støpselet når apparatene ikke er i bruk.
2. Vær oppmerksom på panelovnene dine
De aller fleste av dagens panelovner har lav overflatetemperatur, men uansett hvor lav denne er på din ovn, må ovnen aldri tildekkes. Heng aldri tøy til tørk på panelovnene og installer en bøyle hvis gardinene dine henger tett inntil ovnene.
Enkle huskeregler:
- Bruk øynene til å se etter misfarging
- Undersøk sikringsskapet for varme
- Unngå grenuttak og skjøteledninger
- Barnesikring tar vare på de minste
«Hvis du får støt når berører elektriske apparater, vannkranen eller liknende, kan dette være tegn på feil ved det elektriske anlegget ditt.»
3. Sjekk sikringsskapet ditt
Hvis du har et gammeldags sikringsskap er det ekstra lurt å ta en kontroll i ny og ne. Skrusikringer kan nemlig være brannfarlige, så vær oppmerksom på varmegang i skapet. Aller helst anbefaler vi at du bytter ut skrusikringene med moderne automatsikringer, og hovedsikringen bør være av selektiv type.
Overbelastning eller kortslutning på anlegget skal dessuten kun løse ut kurssikringen, ikke hovedsikringen. Den store fordelen med automatsikringer er at de gir rask og sikker utkobling, uten at de må byttes i etterkant.
4. Installer jordfeilbryter
Alle nyere sikringsskap har jordfeilbryter, og hvis du ikke har en slik en hjemme hos deg bør du ta affære umiddelbart. Slike brytere reduserer nemlig brannfaren vesentlig ettersom de kobler ut én eller flere av kretsene når det oppstår jordfeil.
5. Ta grep hvis du får støt
Hvis du får støt når du berører elektriske apparater, vannkranen eller liknende, kan dette være tegn på feil ved det elektriske anlegget ditt. Slike støt er dessuten ikke bare ubehagelige, de kan faktisk medføre livsfare. Vi anbefaler derfor alle å ta en el-kontroll av el-anlegget sitt ved jevne mellomrom, og i hvert fall hvis man opplever å få slike støt.
6. Se etter svidde komponenter
En konsekvens av feil ved det elektriske anlegget og/eller apparater er ofte utvikling av varmegang. Dette kan igjen føre til brann, så ta deg tid til å sjekke stikkontakter og annet el-materiell jevnlig. Hvis du oppdager brunsvidde merker på bryterlokk, stikkontakter eller støpsler er dette tegn på feil eller overbelastning. Da bør du umiddelbart slutte å bruke kretsen og kontakte en elektriker.
7. Unngå skjøteledninger
På kryss og tvers av landet vårt finnes det svært mange skjøteledninger og grenuttak, og dessverre er ofte bruken uforsvarlig. En typisk plassering er bak TV-benken, hvor det i tillegg er vanskelig å komme til med støvsugeren. Dermed samler det seg støv i og rundt grenuttakene, og i løpet av kort tid har man en voksende brannfelle i huset. For midlertidig perioder kan skjøteledninger være kjekke å bruke, men man skal alltid installere tilstrekkelig med fastmonterte stikkontakter sammen med elektriske apparater som plasseres ut permanent.
8. Ikke tukle med varmekablene dine
I et kaldt land som Norge er det utrolig deilig med varmekabler, både på badet, vaskerommet, i gangen og kanskje på kjøkkenet eller i kjellerstua? Samtidig må man aldri installere varmekabler selv. Denne jobben skal gjøres av en autorisert elektriker, og feil dimensjonering av varmekabler kan både gi svimerker i gulvet og være direkte brannfarlig.
9. Husk barnesikring
Hvis du har eller planlegger å få små barn, må du sørge for at el-anlegget ditt ikke kan skade små, nysgjerrige hender. Eksempelvis finnes det deksler man kan feste over stikkontakter, og heldigvis er nesten alt av dagens elektriske materiell barnesikkert. Og skulle du være i tvil, kan din lokale Elfag-elektriker naturligvis gi deg svar.
«Man må aldri installere varmekabler selv. Denne jobben skal gjøres av en autorisert elektriker.»
Kilde: www.elfag.no